Over 2.000 syddanskere redder liv

Langt flere syddanskere end forventet er klar til at rykke ud, hvis en person i deres lokalområde får et hjertestop. 2061 syddanskere er tilmeldt projektet Danmark Redder Liv. 

– Mange vil gerne hjælpe til, når der opstår et hjertestop i deres eget område. Vi hører også fra flere, der siger, at de selv har haft hjertestop i familien eller lignende, og så kan man selv være med til at hjælpe andre, hvis man er frivillig førstehjælper, siger Martin Gryum-Nymann, fuldmægtig i Sundhedsplanlægning i Region Syddanmark og ansvarlig for Danmark Redder Liv i Region Syddanmark.

Der er stor forskel på, hvor mange frivillige der er tilmeldt i de enkelte syd- og sønderjyske kommuner. Sønderborg og Esbjerg kommuner har henholdsvis 163 og 136 frivillige, mens Fanø og Billund kommuner har henholdsvis tre og 39 frivillige.

De seneste tal fra projektet viser, at der er en frivillig førstehjælper klar i 85 procent af alle hjertestopudkaldelser i regionen. I 17 procent af tilfældene er en frivillig førstehjælper den første til at påbegynde hjertemassage og i 27 procent af tilfældene medvirker en førstehjælper til at udføre hjertemassage.

 

Det er ifølge Dansk Hjertestopregister langt fra ligegyldigt, hvor hurtigt der iværksættes førstehjælp. Hvis en person får hjertestop, og der ikke gives livreddende førstehjælp inden ambulancen når frem, overlever én ud af 30. Ydes der livreddende førstehjælp af lægmænd overlever én ud af otte.

Martin Gryum-Nymann fortæller, at omkring 60 procent af de frivillige er brandmænd, sygeplejersker eller lignende, som allerede har den påkrævede førstehjælpsuddannelse, mens de resterende 40 procent er borgere, som tager et førstehjælpskursus for at blive en del af projektet.

Kilde: JydskeVestkysten