Frivillige skal hjælpe ved hjertestop

Kun mellem fire og seks procent overlever, hvis de får hjertestop hjemme i privaten. Det skal et netværk af frivillige i Region Sjælland gøre noget ved. 

Forestil dig, at din mand, kone eller andre nære og kære pludselig får det dårligt og mister bevidstheden.

Kan du give hjertemassage og kunstigt åndedræt? Alt for mange har endnu ikke lært det, men det vil Dansk Folkehjælp og Region Sjælland gøre noget ved.

-Det drejer sig om sekunder og minutter, når hjertet holder op med at slå. Derfor er det så vigtigt, at flere kan førstehjælp, for vi ønsker at øge overlevelsen ved hjertestop uden for sygehuset, siger Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.

Regionen har allieret sig med Dansk Folkehjælp og ruller en kampagne i gang for at få flere frivillige hjertereddere.

På nuværende tidspunkt viser danske tal, at blot mellem fire og seks procent overlever hjertestop i privaten, mens op til 24 procent overlever, hvis anfaldet kommer i sportshallen, på arbejdspladsen eller på gaden.

Førstehjælp for alle aldre.
Du kan næsten ikke være for ung eller for gammel til at yde hjertemassage og kunstigt åndedræt.

-Man har set i projekter, at børn helt ned til fire-til seksårsalderen kan lære førstehjælp. Og på vores vagtcentral oplever vi, at seniorer, der ellers ikke ville tro, at de overhovedet havde kræfter til det, yder dygtig og fornuftig hjerteredning, indtil ambulancen når frem. Man får uanede kræfter, når det gælder, siger Benny Jørgensen.

Kampagne i oktober
I løbet af den kommende måned er det målet at skaffe mindst 2000 mennesker, der bliver uddannet hjertereddere og indvilger i at kunne kontaktes for at køre eller løbe til nærmeste hjertestop.

-Hvis bare vi kan hæve overlevelsen uden for sygehusene med tre-fem procent, er det et ambitiøst mål, der vil blive bemærket i vores nabolande. Men i Seattle i USA har man arbejdet målrettet med dette i de sidste mange år, og de er kommet op på, at omkring 50 procent overlever hjertestop uden for sygehuset, fortæller Benny Jørgensen.

Region Sjælland og Dansk Folkehjælp samler også folk i lokalsamfund i mindre klynger, der kan hjælpe lokalt.

Kampagnen for at få flere hjertereddere er støttet af flere medier -blandt andet nærværende avis.

-Sjællandske Medier bakker op om indsatsen for at skaffe hjertereddere, fordi vi ønsker at gøre en forskel i de områder, hvor vi udgiver aviser og digitale nyheder, siger chefredaktør Bente Johannessen og tilføjer: -Al erfaring viser, at flere overlever hjertestop og får et godt liv efterfølgende, når der er mange i nærområdet, der ved, hvordan man giver hjertemassage. Derfor håber vi, at den kommende tids kampagne vil gøre flere bevidst om, hvor stor en forskel de kan gøre ved at melde sig som hjerteredder.

FAKTA

  • Danmark redder liv er Dansk Folkehjælp, First-AED, Region Sjælland og Region Syddanmarks initiv til at få frivillige til at redde folk ved hjertestop.
  • Hjerteredderne får et kursus på fire eller syv timer.
  • Via en app bliver de tre nærmeste hjertereddere kaldt og igangsætter hjerte-lungemassage og hjertestart, inden ambulancen er fremme.
  • Sjællandske Medier, TvØst, DR P4 og Lolland-Falster Folketidende bakker op om indsatsen.

Kilde: Sjællandske Medier